Muzeji - članovi društva

U nastavku donosimo Vam kratke informacije o muzejima - članovima našeg društva.

DMGI - Pula

Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino

Zavičajni muzej Poreštine najstarija je muzejska institucija u istri osnovana još 1884. godine. Primarna mu je zadaća sakupljanje, čuvanje i istraživanje civilizacijskih i kulturnih dobara Poreštine te njihova stručna i znanstvena obrada i prezentacija. Muzej sadrži nekoliko izložbenih prostora. Dvorišni lapidarij u kojem su izloženi heraldički predmeti. Prizemlje u kojem se nalazi antički lapidarij i prapovijesna izložba. Prvi kat na kojem je smještena antička zbirka i reprezentativna sala istarskog nobiliteta. Drugi kat na kojem je smještena kasnoantička zbirka te izložba vezana za novovjekovnu povijest. Unutar zgrade muzeja nalazi se i Spomenička knjižnica koja broji oko 6500 izdanja.

Decumanus 9
52440 Poreč
T: 052 431 585 / 452 738, F: 052 452 119
Webwww.muzejporec.hr ; E-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

DMGI - Pula

Muzej grada Umaga

Muzej je od svog osnutka smješten u povijesnoj jezgri grada Umaga, u srednjovjekovnoj kuli iz XIII.-XIV. stoljeća, koja je služila kao utvrda u fortifikacijskom sustavu za obranu s mora. Kula je podjeljena na tri etaže međusobno povezane širokim stubištem, dok je samo prizemlje odijeljeno posebnim ulazom gdje je smještena zbirka kamenih spomenika (koja danas zbog tehničkih uvjeta nije otvorena za javnost). Na trećoj etaži, u potkrovlju, postavljena je izložba pod nazivom Rekognosciranje umaškog akvatorija i ona je temelj za stvaranje stalnog postava, dok se na preostale dvije etaže organiziraju povremene izložbe bilo likovnog ili povijesno-arheološkog sadržaja.

Trg sv. Martina 1
52470 Umag
T: 052 720 386, F: 052 720 385
Web
www.mgu-mcu.hr; E-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

DMGI - Pula

Muzej-Museo Lapidarium

Devedesetih godina 20. stoljeća javlja se ideja o izgradnji muzeja u koji bi se prema pravilima suvremene muzejske prakse smjestila kamena građa koja je prethodno čuvana u neprimjerenim uvjetima zbog čega je došlo do oštećivanja. Izgradnja muzeja započinje 2003. godine te Muzej svoja vrata otvara posjetiteljima krajem 2006. godine. Muzejski stalni postav čine arhitektonski spomenici te, većim dijelom, elementi liturgijskog namještaja koji obuhvaćaju razdoblje od 1. do 19. stoljeća. Ostale su muzejske zbirke Donacija Mujo Adrović, kulturno-povijesna zbirka te zbirka Galerije Rigo.

Veliki trg 8a
52466 Novigrad - Cittanova
T: 052 726 582, F: 052 726 583
Web
www.muzej-lapidarium.hr

Stranica 3 od 4 ukupno stranica  <  1 2 3 4 >