O društvu

Već dugi niz godina u Istri, pod različitim nazivima, postoji i djeluje udruga koja okuplja muzealce i galeriste. Mada je kroz to razdoblje mijenjala naziv,  cilj njena postojanja od osnutka do danas ostao je uvijek isti. Želja članova bila je da međusobno što više surađuju i upoznaju se, da ostvaruju i promišljaju zajedničke programe i zajednički rješavaju probleme profesije. Stoga Društvo već godinama djeluje u nastojanju promoviranja veće međuinstitucionalne suradnje i kontakta među djelatnicima a sve u smislu unapređenja muzejske i galerijske djelatnosti.

Godine 1995. donesen je prvi Pravilnik o radu Društva kada se prvi put i koristi službeno ime Društva muzealaca i galerista Istre. Iste godine izdaje se i prvi broj glasila društva, časopis MG.
Godine 1998. Društvo kreće korak dalje i saziva Skupštinu na kojoj donosi i odobrava Statut društva koji će zajedno sa zapisnikom Skupštine biti temeljem za službeno upisivanje Društva u Registar udruga Istarske županije. Dana 22.  ožujka 1999. Društvo je službeno upisano u Registar.

Od samih početaka Društvo i dalje ustraje u svojim namjerama. Članovi se putem Društva međusobno upoznaju i surađuju, pomažu si pri rješavanju raznih problema profesije, ugodno se druže na stručnim putovanjima i godišnjim Skupštinama.  Društvo uspješno organizira godišnje stručne izlete na području Hrvarske i nedalekih europskih destinacija (Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska).  Odaziv je članova uvijek velik, a osim ugodnog druženja, izleti doprinose ciljanom i promišljenom upoznavanju manje poznatih sadržaja, lokaliteta i izložbenih projekata.

Skupštine se redovito održavaju, a Izvršni se odbor Društva tijekom godina redovito sastaje kako bi vodio i unapređivao djelovanje Društva.

 

Vodstvo Društva muzealaca i galerista Istre

Predsjednica:
Marija Ivetić (Muzej Grada Pazina, Pazin), .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Potpredsjednica:
Fiorenza Šaban (Zavičajni muzej Rovinj, Rovinj), .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Tajnica:
Gabriela Mudrić (Arheološki muzej Istre, Pula), .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Izvršni odbor:
Vedran Kos (Narodni muzej Labin, Labin), .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Mirjana Margetić (Etnografski muzej Istre, Pazin), .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Biljana Markežić (Muzej grada Umaga, Umag), .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Lana Skuljan Bilić (Pomorski i povijesni muzej Istre, Pula), .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Nadzorni odbor:
Gracijano Kešac (Pomorski i povijesni muzej Istre, Pula), .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Saša Nikolić (Zavičajni muzej Buzet – POU „Augustin Vivoda“, Buzet), .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Mira Pavletić (Pododsjek za zaštitu kulturnih dobara Nacionalnog parka Brijuni, Brijuni), .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Popis članova Društva muzealaca i galerista Istre možete pogledati OVDJE.